Kyläkierros: Jaara 5.12.2023

Toinen pysäkki kyläkierroksella pidettiin Jaaran kylätalolla 5.12.2023. Kylätalon talonmies oli ystävällisesti lämmittänyt hienon kylätalon vanhaa takkaa – ja tuli loimusi takassa myös keskustelujen ajan. Itse kylätalon lämmityksestä toki vastaa takan ja talonmiehen lisäksi myös ilmalämpöpumppu. Kylätaloa voikin vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja tarvittaessa vuokraukseen voi järjestää myös ruokapalvelut. Kahvittelusta tilaisuudessa kuitenkin vastasi keskustelun koollekutsuja, mutta siitä ei olisi täysin kunnialla selvitty ilman kylätalon lainaamaa pumpputermarin pumppua, joka oli kahvinkeittäjältä päässyt unohtumaan…

Kuva: Jaaran kyläyhdistys

Paikanpäällä oli kourallinen väkeä ja keskustelussa ajateltiin laajemmin Kiikoisten aluetta, vaikka Jaarassa oltiin.

 

Lasten ja nuorten tarpeisiin alueelta löytyy uusi päiväkoti, hyvä koulu ja liikunta-alueet. Lasten määrä ei ennusteiden mukaan ole vähenemässä. Tontteja löytyy myös, ja paikallinen Lions club tarjoaakin houkuttelevaa porkkanaa potentiaaliselle kodinrakentajalle – kannattaa kysyä!

 

Liikkumisessa vahvuutena nähtiin esimerkiksi tiestön hyvä talvikunnossapito, joskin sorateiden kunto kesällä ei kehuja saanut. Rakennetulla alueella kevyen liikenteen väylä kattaa reitit, joita lapset ja nuoret kulkevat. Työssäkäyntiä ja yritystoimintaa tukee hyvin sijainti isojen teiden risteyskohdassa, ja ABC:n läheltä löytyykin iso liiketontti varattuna odottamassa käyttäjiä. Alueelta löytyy jokunen isompi työllistäjä, mutta asukkaista iso osa käy töissä muualla, esimerkiksi Vammalassa, Tampereella tai Porissa. Lähteä täytyy myös isommissa terveysongelmissa, mutta pienemmät hoituvat hyvin ABC:n yhteydessä avatussa yksityisessä sairaanhoitajan vastaanotossa, josta paikallaolijoilla olikin myönteisiä kokemuksia.

 

Puhuttaessa kuntapolitiikkaan vaikuttamisesta lopputulemana taisi olla, että Sastamalan aika on kuitenkin parempi kuin mikä olisi ollut tilanne ilman kuntaliitosta. Tosin ikävänä puolena Sastamalassa helposti näkyy ristivetoa kyläkeskuksien ja Vammalan välillä sekä joidenkin kyläkeskusten välillä. Varsinaisesti kaupunginhallinnon kanssa ei juuri täydy olla tekemisissä, monet asiat hoituvat netin ja postin välityksellä. Kaupunginvaltuutettuja alueelta löytyy kaksi kappaletta.

 

Yhteenvetona Kiikoisten alueesta, Jaarasta päin katsottuna, voisi sanoa esimerkiksi, että alueella on hyviä, tärkeitä perusedellytyksiä hyvään elämään: tontteja, päiväkoti, koulu, liikunta-alueet, luontoa – ja esimerkiksi järvellä uusi rantasauna sekä aktiivisesti toimiva paikallisyhdistys. Viimeksimainittu ei olekaan itsestäänselvyys, ja kun sellainen on, tarjoaa se konkreettista lisäarvoa ja iloa paikalliseen elämään. Sen sijaan pulaa on esimerkiksi vuokra-asunnoista, jolloin muualta tulevan täytyiskin tulla ennemmin tosi- ja tonttimielellä kuin kokeilumielellä. Kokeillakin paikallista tunnelmaa kyllä voi, esimerkiksi suositulla kesätorilla perjantai-iltapäivisin.

Kuva: Jaaran kyläyhdistys

Seuraava pysäkki vihreän Sastamalan kyläkierroksella on etelän suunnalla, ja järjestetään torstaina 7. maaliskuuta 2024 klo 17. Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja siellä on kahvitarjoilu. Tule kertomaan kyläsi toiveista ja tarpeista!