Sastamalan kaupunginvaltuusto 26.6.2017

VALTUUSTOALOITE KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄN RAKENTAMISEKSI TIELLE 249 VÄLILLE VINKKILÄ-KIIKKA

Tien 249 viereen Putajantien ja Kaukolantien risteyksen välille rakennettiin uljas kevyen liikenteen väylä vuosikymmenen alussa. Samaista tietä Kiikkaan päin kuljettaessa kevyen liikenteen väylä jatkuu Ruotsilassa Pehtooripolun risteyksessä. Sieltä kevyen liikenteen väylää pääsee aina Keikyään asti.

Kaukolantien risteyksestä Vinkkilän kulmilta Kiikan Ruotsilaan ei kauan kaivattua väylää ole vieläkään rakennettu, vaikka autoilun ja raskaan liikenteen määrä on tällä tiellä alati kasvanut. Kevyen liikenteen väylän saaminen Vinkkilän ja Ruotsilan välille helpottaisi ja sujuvoittaisi sekä kevyttä liikennettä että autoilua.

Pyöräily on terveellinen, nopea, äänetön, vähän tilaa vievä, turvallinen, ympäristöystävällinen ja miltei kaikille sopiva liikkumismuoto. Pyöräilyyn sijoittaminen on lukuisissa puolueettomissa tutkimuksissa arvioitu taloudellisesti järkeväksi investoinniksi niin haja-asutus- kuin taajama-alueillakin. Kevyen liikenteen väyliin investoiminen on keskeisin yksittäinen keino lisätä pyöräilyn määrää. Niiden tarjoaminen lisää myös mm. kävelyä, rullaluistelua ja muuta kuntoilua. Pelkästään terveysvaikutuksia arvioitaessa tulos nousee reilusti positiiviseksi.

Kevyen liikenteen väylä Vinkkilän ja Ruotsilan välillä lisäisi liikenneturvallisuutta, edistäisi työmatkapyöräilyä, yhdistäisi Äetsän entisiä kuntakeskuksia ja Vammalaa mielekkäästi toisiinsa, edistäisi sastamalalaisten terveyttä ja vähentäisi liikennepäästöjä.

Aloitteessamme esitämme tielle 249 Kaukolantien risteyksen ja Pehtooripolun risteyksen välille rakennettavaksi kevyen liikenteen väylän siten, että kaupunki edistää hanketta suunnitelmallisesti ja pitää valtuuston ajan tasalla hankkeen edistymisestä.

26.6.2017,

Antti Lepistö,

Sastamalan vihreä valtuustoryhmä